Een tennisarm geneest sneller met acupunctuur

Een tenniselleboog, ook wel epicondylitis lateralis genoemd, komt voor bij 7 op de 1000 patiënten per jaar die zich bij de huisarts melden. De klacht komt het meest voor bij mannen en vrouwen tussen de 40 en de 50 jaar.

tennisarm

Wat is een tennisarm?

De buitenste botknobbel van de elleboog heet de epicondyl. De spieren die de strekbeweging van de pols kunnen maken, hechten via een enkele pees aan dit bot. Overbelasting van deze pees en spieren door repeterende bewegingen kan zorgen voor een ontsteking van deze aanhechting. Het achterover strekken en het grijpen met de hand is dan erg pijnlijk. Daarbij kan de pijn uitstralen naar de onderarm en soms voelbaar zijn tot in de middel- en ringvinger. Gangbare therapie is fysiotherapie (mobiliseren, oefeningen in combinatie met rust), een brace om de plek te ontlasten, ontstekingsremmende medicatie of in hardnekkige gevallen een injectie met corticosteroïden.
Natuurlijk herstel van een epicondylitis duurt een half jaar tot een jaar. Acupunctuur kan het genezingsproces aanzienlijk versnellen. Met een paar weken kun je grotendeels van de klachten af zijn.

Hoe werkt acupunctuur bij een tennisarm?

In de Chinese Geneeskunde wordt een tenniselleboog een “bi-syndroom” genoemd. Dit betekent dat er sprake is van een stagnatie van Qi en Bloed in het betreffende gebied. Stagnatie zorgt voor pijn. Met behulp van het zetten van naalden wordt de doorstroming van de meridianen gestimuleerd, met name de Dunne Darmmeridiaan en de San-Jiaomeridiaan. Vanwege een betere doorbloeding kan de elleboog beter genezen. Verder worden er punten geprikt die de pezen over het algemeen versterken. Vaak gebruik ik ook moxatherapie bij dit soort klachten. Warmte zorgt namelijk voor een vlottere beweging van Qi en Bloed. Mochten er onderliggende zwaktes zijn die zorgen voor een groter risico op pees- /spieraandoeningen, dan worden ook deze behandeld om te zorgen dat de klacht niet terug keert.  Ik pas ook veelvuldig Motorpunt stimulatie toe bij pijnklachten. Een zeer effectieve methode met direct resultaat.

Over het algemeen is het goed om deze klacht de eerste paar weken 2 keer per week te behandelen. Daarna kan er aan de hand van de resultaten bepaald worden, hoe het afbouwschema eruit komt te zien.

Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen of heb je vragen? Bel me dan op 06-17602161. Of neem contact op via de mail.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…