Obstipatie of constipatie

Volgens de westerse geneeskunde is het voldoende als men 2 keer per week ontlasting heeft en men er geen uitgesproken last van heeft. In veel gevallen vindt de huisarts geen directe somatische oorzaak (rectaal bloedverlies, gebruik van laxantia en medicatie die obstipatie als bijwerking heeft, vertraagde schildklierwerking, diabetes, zwangerschap, MS, bekkenbodempathologie). Het wordt in de meeste gevallen behandeld met de bekende laxeermiddelen zoals bv Movicolon, lactulosestroop met het advies veel vezels en vocht te gebruiken.

Behandeling van obstipatie met acupunctuur

Volgens de Chinese Geneeskunde is er sprake van een niet goed functioneren van de darmen als men niet dagelijks ontlasting heeft. Er kunnen meerdere patronen de oorzaak zijn van deze klacht. Er kan sprake zijn van Hitte in de darmen die zorgen voor uitdroging van de ontlasting; er kan sprake zijn van uitputting van de vloeistoffen (tekort Yin); er kan een gebrek aan beweging (Yang Qi) in de darmen zijn (komt meer voor bij ouderen). Een andere oorzaak kan Hitte of Vuur in de maag zijn, in dat geval heeft men vaak ook last van zuurbranden, maagpijn, extreme honger, veel dorst etc. Vaak gaat een probleem met de stoelgang gepaard met zogenaamde zwaktes in andere orgaan energieën. De acupuncturist zal een gebrekkige stoelgang altijd in samenhang met onderliggende zwaktes of excessen behandelen, zodat niet alleen de symptomen maar ook de oorzaken worden behandeld. Bij obstipatie gebruik ik ook Tuina massage technieken op de buik, verder wordt je voedingspatroon natuurlijk onder de loep genomen.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…