Astma behandelen met acupunctuur

Twee à drie procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan astma. Astma wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking in de luchtwegen. De ziekte uit zich in een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen en (plotse) aanvallen van benauwdheid. Het aanvalsgewijze karakter van de ziekte maakt dat de patiënt het ene moment nergens last van kan hebben en het volgende moment acuut ernstig benauwd kan worden. De aanvallen kunnen worden uitgelokt door het inademen van prikkelende stoffen zoals tabaksrook, parfum, bak- en braadluchten, maar ook mist en koude lucht kunnen bij de patiënt een astma-aanval opwekken. Ook het inademen van stoffen waartegen een allergie bestaat, zoals huisstofmijtdeeltjes, pollen en huidschilfers van dieren, kan leiden tot een astma-aanval. Bij 70 à 80 % van deze mensen is er sprake van een allergie, in het andere geval is er sprake van “intrinsiek astma”. Astma die zich vanaf jonge leeftijd voordoet is van de allergische soort en astma die zich ontwikkelt op latere leeftijd meest de intrinsieke variant. In geval van allergische astma kunnen we zeggen dat deze begint op jonge leeftijd, vaak “in de familie zit”, veelal zich tegelijk voordoet met eczeem vanaf de geboorte en dat deze kinderen vaak antistoffen in hun bloed hebben. Bacteriële of virale longinfecties leiden bij de astmapatiënt tot een verdere toename van de gevoeligheid van de longen voor prikkels.

Astma volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde

De Chinese Geneeskunde maakt onderscheidt tussen verschillende vormen van astma:
1. Allergisch astma; deze variant begint op jonge leeftijd en doet zich veel voor tezamen met eczeem. (Erfelijke factoren spelen een rol.)
2. Astma die zich op jonge leeftijd ontwikkelt, als gevolg van herhaaldelijke griep en verkoudheden, die leiden tot infecties in de Longen.
3. Astma dat zich op latere leeftijd ontwikkelt als gevolg van een combinatie van meerdere factoren; terugkerende verkoudheden en griep, onregelmatige voeding, stress, overwerk etc.
Een aanzienlijk percentage van de mensen die lijden aan astma, zijn er al van kinds af aan mee behept. In de jonge jaren zijn de infecties vaak noodgedwongen behandeld met anti-bioticakuren die het afweersysteem nog zwakker hebben gemaakt. De werkelijke oorzaken van de aandoening zijn nooit aangepakt en zo heeft het zich tot een chronische aandoening kunnen ontwikkelen.
Astma wordt in de TCM gezien als een acute aanval van Wind Koude of Wind Hitte, of als een interne onbalans van de Nieren, Milt of Lever en Longen. Wind Koude invasie hangt samen met virale infecties en allergenen als pollen en stof, die een overreactie creëren. Wind Hitte kun je vergelijken met bacteriële infecties.

Hoe wordt astma behandeld?

Ten eerste zal goed moeten worden gediagnosticeerd met welke variant van astma er sprake is. Tijdens de intake zal ik hier uitgebreid de tijd voor nemen. Wat belangrijk is om te weten zijn onder andere de volgende zaken: wanneer zijn de klachten begonnen, hoe is het behandeld, komt het voor in de familie, ben je allergisch, heb je veel slijmvorming en welke kleur heeft dat slijm, ben je vaak ziek, wat gebruik je voor medicijnen, wat heb je zelf eventueel ondernomen (saneren van je huis, voeding, suplementen etc.). Verder worden nog veel andere aspecten van je gezondheid, voeding, en levensomstandigheden uitgevraagd.
Voor een goede behandeling van astma is het van belang om de pathogenen uit het lichaam te werken en daarnaast het afweersysteem te versterken. Dit doe ik met behulp van acupunctuur en eventueel nog aangevuld met Chinese kruiden (supplementen). Daarnaast is een voedingsadvies onderdeel van het behandelingsplan.

Prognose

Astma is een chronische klacht, vaak al van jongs af aan aanwezig. Dit betekent dat er zeker een paar maanden zal moeten worden behandeld om blijvend resultaat te boeken. Astma genezen is een hoog gegrepen doel, maar het verminderen van de aanvallen en het verzachten van de klachten is zeer zeker mogelijk. Bij baby’s en kleine kinderen is het zeker mogelijk om volledig van deze aandoening af te komen, we zijn er vroeg bij en de ziekte heeft zich nog niet diep in het systeem kunnen nestelen.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…