Heeft u slaapproblemen?

Acupunctuur is effectief bij het behandelen van slaapstoornissen.

Volgens de statistieken (bron: NHG-standaard) heeft een derde van de mensen in Nederland te maken met slaapproblemen. Daarvan is de helft ouder dan 65 jaar; slaapstoornissen komen dus meer voor bij ouderen. Verder komt slapeloosheid 2 keer zo vaak voor bij vrouwen. Het slaapmedicatiegebruik is behoorlijk; van de ouderen gebruikt 10-20% slaappillen.

De cijfers liegen er niet om; slapeloosheid is een groot probleem en heeft bij veel mensen behoorlijk impact op hun functioneren. Het leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, somberte en een gebrekkige concentratie.
Een wakkere man in bed kijkt op zijn wekker.
Slaapproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren:

 • Moeilijk kunnen inslapen
 • Moeilijk kunnen doorslapen
 • Vroeg wakker worden
 • Onrustig slapen, veel dromen of nachtmerries

Daarnaast of vaak ook tegelijkertijd, kunnen mensen ook last hebben van bepaalde ongemakken of klachten die ze uit de slaap houden:

 • rusteloze benen
 • kramp in de benen/ voeten
 • slaapapneu
 • depressie
 • snel geïrriteerd
 • angststoornissen
 • psycho-sociale problemen
 • pijn
 • opvliegers etc.

Aanzienlijk wat mensen die Acupunctuur Praktijk Gerda Dijkstra bezoeken, hebben op één of andere manier problemen met slapen. Voor velen van hen is dat niet de hoofdklacht, maar een bijkomend ongemak. Het mooie is, dat met het behandelen van de hoofdklacht de slaap ook vaak bevorderd wordt. Hetzij doordat de hoofdklacht het storende element is en herstelt , hetzij doordat acupunctuur meestal een ontspannend effect op mensen heeft, en de energie in het lichaam balanceert.

Chinese Geneeskunde en de nachtrust

De nacht is de tijd van het Yin (rust, ontspanning, voeding, koelte etc). De dag is de tijd van het Yang (activiteit, beweging, warmte, transformatie) Voor een optimale nachtrust is het noodzakelijk dat het Yin het Yang kan omvatten in de nacht. Zodra er een flinke verstoring is in de balans tussen Yin en Yang gaat het mis.  Er kan een teveel aan Yang zijn. Dit kan ontstaan door veel stress en woede of agitatie. Dit ecxess aan Yang (en dus teveel Hitte) kan niet worden omvat door het Yin. Ook kan het ontstaan door overmatig piekeren, dit put de Milt-energie uit, waardoor er tekorten ontstaan in het Yin (Bloed in dit geval). In de TCG zegt men dat het Bloed de Geest omvat. Bij een Bloedleegte kan de Geest niet worden omvat en blijft deze dus actief in de nacht. Vaak is het probleem bij slaapstoornissen dat er een tekort aan Yin is. Dit kan mede ontstaan door een langere periode van overbelasting, gecombineerd met een slecht voedingspatroon. Omgekeerd kan een langdurige periode van stress ook het Yin uitputten. Ook in de menopauze neemt het Yin af en kunnen vrouwen last krijgen van insomnia. Het lichaam moet weer op zoek naar een nieuwe balans.

Door middel van acupunctuur kan er gewerkt worden aan het herstellen van de balans tussen Yin en Yang door het voeden van Yin of het kalmeren van Yang.
U zult merken dat u weer beter zult slapen in de loop van de tijd.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…