Een veel voorkomende klacht

Eén op de vijf Nederlanders heeft in meer of mindere mate te maken met maagzuurklachten. Veel mensen denken dat dit een kwestie is van teveel maagzuur, maar dat is niet het geval. Brandend maagzuur is een klacht die veroorzaakt wordt door omhoog stromen van maagzuur in de slokdarm. Maagsappen bestaan voor een deel uit zoutzuur (naast enzymen, slijm en de intrinsieke factor). Dit is een erg sterk en agressief zuur. Het kan gemakkelijk een gat in een stuk papier branden. De dikke slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag beschermt de maagwand tegen de inwerking van het zuur. Het zoutzuur in maagsap maakt voedsel toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen, en het activeert deze enzymen. Daarnaast remt zoutzuur de groei van bacteriën, die we met ons voedsel binnenkrijgen. De meeste van deze bacteriën zijn niet bestand tegen het zure milieu in de maag. Darminfecties kunnen hierdoor voorkomen worden.

De slokdarm mist die dikke slijmvlieslaag die de maag heeft en is erg kwetsbaar voor het bijtende zuur. Daarom zit er een (meestal) goede afsluiting tussen de maag en de slokdarm. Maar soms werkt die afsluiting niet goed genoeg. 18Dan kan er dus wel zuur uit de maag in de onbeschermde slokdarm terugstromen. Dit heet reflux, wat een medische term is voor ’terugstroming’. En dat geeft het bekende branderige gevoel.

De onbeschermde slokdarm kan op den duur geïrriteerd of zelfs ontstoken raken van maagzuur. Dat heet een reflux oesofagitis, ofwel ‘slokdarm ontsteking door terugstroming van maagzuur.’ Op lange termijn kan men het risico lopen op slokdarmkanker. (Bron: maagzuur.nl)

Functie van maagzuur

Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam. Een belangrijke taak is de splitsing van de eiwitmoleculen uit de voeding, waardoor deze kunnen worden opgenomen in het bloed. Eiwitten zijn grote moleculen, de grootste eiwitten zijn die van gluten en dierlijke producten. Zonder maagzuur kunnen deze eiwitten – maar ook koolhydraten en vetten – niet worden afgebroken. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in ons voedsel onschadelijk worden gemaakt. Tot slot, en dit is misschien wel de belangrijkste functie, helpt maagzuur bij een goede opname van vitamines en mineralen, vooral van vitamine B12 en ijzer, wat belangrijk is voor de aanmaak van bloed. Jarenlang gebruik van maagzuurremmers zal dus uiteindelijk leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen in je lichaam. (Bron: www.energiekevrouwenacademie.nl/maagzuurremmers-bij-te-weinig-maagzuur-is-dat-logisch/)

Te weinig maagzuur, wat zijn de symptomen

De voedselbrij in je maag zal je maag pas verlaten als de brij een bepaalde zuurgraad heeft. Door te weinig maagzuur duurt dit langer en gaat de brij liggen gisten en rotten. Hierdoor ontstaan gassen en krijg je een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren tegen dit oponthoud en probeert een uitweg te vinden. Hierdoor kan de onderste slokdarmsluitspier zich openen waardoor de voedselbrij de slokdarm weer inkomt. Dat geeft dat branderige gevoel. Dat is dus een teken van een tekort aan maagzuur.

Door het tekort aan maagzuur zal de maag steeds meer cellen aanmaken die maagzuur kunnen produceren. Zo belangrijk is maagzuur! Deze woekering van nieuwe cellen kan lang doorgaan totdat de maag het opgeeft. Deze woekering kan na jaren uitlopen op maagkanker.

De cellen die maagzuur moeten produceren zijn dezelfde cellen die ook basen moeten aanmaken, de tegenhanger van de zuren.  Als deze basen onvoldoende worden aangemaakt gaat de voedselbrij te zuur de 12-vingerige darm in. Dit kan misselijkheid, buikpijn en diarree veroorzaken. Ook je alvleesklier en je galblaas produceren in de 12-vingerige darm alleen hun basische stoffen bij de juiste zuurgraad. Door te weinig basen verzuurt het hele lichaam en kunnen spier- en gewrichtspijnen en botontkalking het gevolg zijn.

Komt de voedselbrij door gebrek aan voldoende maagzuur te weinig verteerd in de dunne darm, dan kan dit hier de groei van schadelijke bacteriën veroorzaken. De gifstoffen die hierdoor worden geproduceerd moeten door de lever worden afgebroken. Overwerk voor je lever dus! Deze ongezonde darmflora kan uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor allerlei aandoeningen, van allergieën tot eczeem en van schildklieraandoeningen tot astma.                                                                            (Bron: www.energiekevrouwenacademie.nl/maagzuurremmers-bij-te-weinig-maagzuur-is-dat-logisch/

Oorzaken van brandend maagzuur

Er bestaan meerdere factoren die brandend maagzuur  en/of oprispingen kunnen veroorzaken.

  • Stress
  • Eetpatroon; teveel vet, chocolade, alcohol, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap, koffie en spicy eten
  • Voedingsintolerantie; sommige mensen kunnen bepaald voedsel slecht verdragen zoals suiker, zware koolsoorten, vlees of vet
  • Als de maagwand voortdurend een beetje geprikkeld is, gaat hij meer maagzuur aanmaken dan nodig is als er voeding aankomt wat verteerd moet worden. Een infectie met de bacterie Helicobacter Pylori kan de reden zijn van de overprikkelde reactie van de maagwand. Circa 20% van de Nederlanders heeft deze bacterie in hun maag
  • Levensstijl; roken, grote hoeveelheden eten, medicijnen, eten vlak voor bedtijd, te strakke kleding
  • Teveel druk op de buik door zwangerschap
  • Scheurtje in het middenrif of een slecht werkende slokdarmspier
  • ….en vooral te weinig maagzuur door onder andere langdurig gebruik van maagzuurremmers.

Diagnostiek volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze

In de Chinese geneeskunde wordt brandend maagzuur beschouwd als Hitte in de Maag. Deze Hitte kan op verschillende manieren ontstaan. Veelvoorkomend is stress, die zorgt voor stagnatie van de Lever Qi.  Lever Qi of -energie behoort vrij te stromen. De Leverenergie is verantwoordelijk voor de juiste richting waarin de energie/qi van de andere organen stroomt. Maagenergie behoort te dalen. Zodra de Leverenergie (die gevoelig is voor stress, frustratie, woede) blokkeert, ontstaat en gestagneerde Leverenergie. Deze heeft dan geen controle meer over de dalende beweging van de Maagenergie, die aldus gaat stijgen, we noemen dat rebellerende Maagenergie. Hikken, boeren en braken zijn vormen van rebellerende Maagenergie. Brandend Maagzuur is rebellerende Maaghitte.  De stagnatie van in dit geval Leverenergie genereert de Hitte.

Het eten van teveel voedsel dat niet goed kan worden verwerkt door een te zwak spijsverteringsstelsel (zwakke Milt Qi) kan voedselstagnatie veroorzaken. De Maagenergie heeft te weinig kracht om het voedsel af te breken. Door deze stagnatie kan ook Hitte ontstaan en vervolgens oprispingen, reflux. Hierbij heeft men last van een heel vol gevoel, het eten blijft “hangen”. (Indigestie)

Bij een te weinig maagzuur spreken we van Maag Yindeficiëntie. Vaak gaat dit gepaard met een B12 tekort. Men voelt zich dan ook zwaar vermoeid, heeft moeite met het verteren van voedsel (indigestie), heeft een geringe eetlust en voelt zich slap.

Behandeling

Maagzuurklachten zijn met acupunctuur heel goed te behandelen. De behandeling bestaat uit het aanprikken van een aantal acupunctuurpunten, afhankelijk van de oorzaak van de klacht. Een voedingsadvies maakt onderdeel uit van het behandelplan. Daarnaast maak ik vaak gebruik van de Energetisch Morfoligische bloedtest om eventuele tekorten te meten en dan te werken met supplementen die het maagdarmstelsel versterken.

Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen of heb je vragen? Bel me dan op 06-17602161. Of neem contact op via de mail.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…