Menstruatieklachten zijn goed te behandelen met behulp van acupunctuur. In het eerste consult vindt uitgebreid onderzoek plaats om het patroon van klachten in kaart te brengen aan de hand van een aantal vragen, pols- en tongdiagnostiek. In veel gevallen is er namelijk sprake van niet één, maar meerdere klachten of ongemakken.

Klachten die veel voorkomen zijn onder andere:

  • pijnklachten voor of tijdens de menstruatie; buikpijn, rugpijn, migraine / hoofdpijn, pijnlijke en gespannen borsten
  • een te lange, te korte of een afwezige cyclus (een normale cyclus duurt 4 à 5 dagen)
  • PMS; gevoelens van boosheid, sjacherijnigheid en stress en/of hoofdpijn, gepaard gaande met gespannen en pijnlijke borsten, of vermoeidheid en huilerigheid, somberte voor de menstruatie
  • extreem heftige bloedingen (menorragia)
  • kramp voor of tijdens de menstruatie

Er wordt aan de hand van de klachten bekeken of er sprake is van tekorten in het lichaam, of juist aanwezigheid van stagnaties in de energiestroom.

Stagnatie van energie veroorzaakt pijn. Tevens belemmert het de goede doorstroming van bloed. Stagnatie kan veroorzaakt worden door aanwezigheid van teveel Koude, Hitte, of Vocht/Slijm, maar ook door stress. Met behulp van acupunctuur worden de stagnaties opgeheven door met bepaalde puntcombinaties de energie weer vrij te laten stromen. Indien nodig wordt Hitte geklaard, Koude verdreven of Vocht/Slijm verdreven.

Veel vrouwen hebben te kampen met leegtes in bepaalde organen, energie of het bloed. Deze worden veelal veroorzaakt door langdurige overbelasting, maar kan ook een constitutionele kwestie zijn. Met acupunctuur kunnen de organen weer beter gevoed worden. Daarnaast zal het voedingspatroon en de levensstijl aan de orde komen.

In de Chinese Geneeskunde vallen meerdere klachten of ongemakken vaak onder hetzelfde patroon. Dat betekent dat meerdere klachten tegelijk kunnen worden behandeld met behulp van de juiste puntformule. Je zult zich al snel beter gaan voelen.
Ik behandel deze klachten met het zetten van zeer fijne naaldjes, eventueel aangevuld met massagetherapie en kruiden.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…