Pijn verhelpen met Master Tung acupunctuur

Acupunctuur is één van de beste therapieën als het gaat om het bestrijden van pijn, waar dan ook en hoe lang aanwezig dan ook. Ik werk volgens de methode van Master Tung, een zeer effectieve stijl van acupunctuur. Lees meer over Master Tung acupunctuur. Master Tung acupunctuur onderscheidt zich vooral door  het feit dat het honderden bijzondere acupunctuurpunten heeft, die niet onderwezen worden in de gangbare acupunctuur-opleidingen. Ze zijn door de Tungfamilie zelf ontdekt en werken zeer krachtig en direct. Deze punten, of puntgroepen representeren vele microsystemen over het gehele lichaam en bevinden zich alleen op de ledematen en het hoofd. De werking van de behandeling is zeer direct; mensen met pijnklachten ervaren in de meeste gevallen binnen een paar minuten na het plaatsen van de naalden verlichting van de klacht. Het mooie van dit systeem is dat het gebruik maakt van weinig naalden. Het motto in Tung Style acupunctuur is “less is more“. We werken met de energie van het lichaam, met minder naalden wordt deze energie beter benut en het effect van de behandeling vergroot. Een ander kenmerk is, dat er nooit wordt behandeld op de plaats van de klacht zelf. De bij de klacht betrokken meridianen worden door gerelateerde meridianen op een andere plaats op het lichaam gebalanceerd. Tevens wordt gebruik gemaakt van microsystemen. Dat wil zeggen dan een kleiner onderdeel of bot van het lichaam een microsysteem is van het gehele lichaam. We kennen dit al van de ooracupunctuur en de voetreflextherapie. maar ook de hand of het onderbeen weerspiegelen het hele lichaam. Zo worden bijvoorbeeld lage rugklachten in de meeste gevallen behandeld met een paar punten op de hand.

Wat is pijn volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde?

Een oud Chinees gezegde is “Tōng Zē Tòng, Tōng Zē Bú Tōng” wat vrij vertaald betekent dat wanneer er geen doorstroming is, er pijn zal zijn. En wanneer er wel doorstroming is, er geen pijn zal zijn. Pijn wordt dus beschouwd als een stagnatie in de stroom van Qi en Bloed. Het verhelpen van pijn is dus het bevorderen van de doorstroming van Qi en Bloed in de meridianen en de organen. Pijnklachten en met name als deze chronisch zijn, hebben een enorme impact op het dagelijks functioneren van een mens. Er bestaan dan ook vaak nog andere klachten naast, zoals vermoeidheid, stress, irritatie, somberte. Vandaar dat een acupuncturist je dan meestal ook behandelt op het kalmeren van de geest en de ontspanning.

Oorzaken van pijn volgens de acupunctuur.

Er bestaan veel verschillende oorzaken van pijn volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde.De meest voorkomende oorzaak van pijn is stagnatie door emoties; stress, boosheid en irritatie. In dat geval spreekt een acupuncturist van Lever Qi stagnatie. De energie van de Lever is gevoelig voor deze emoties en wordt daardoor geremd in de vrije Qi stroom. Deze vrije Qi stroom is voor veel organen, maar ook voor de ledematen en gewrichten een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Verder is de Lever energie ook bepalend voor de spiertonus, dus als deze stagneert neemt de spiertonus toe. Een verhoogde spiertonus kan stagnatie in de spieren veroorzaken en daarmee pijn. Een verhoogde spiertonus zorgt ook voor hogere belasting van de pezen en banden (er komt meer spanning op te staan), wat weer  kan resulteren in peesklachten. In dit geval richt de acupuncturist de behandeling op het weer laten stromen van Lever Qi en tegelijkertijd op het ontspannen van de geest.

Bovenstaande oorzaak noemen we een “volte” in het lichaam; er is teveel van iets, in dit geval spanning. Er kan ook sprake zijn van “leegtes” of deficiënties van organen of substanties die uiteindelijk zorgen voor pijnklachten.  Bij deficiënties van Qi of Bloed heeft de moter als het ware onvoldoende brandstof om goed te draaien en loopt vast; stagnatie en dus pijn. Bij deficiëntie van Nier Qi krijgen mensen bijvoorbeeld last van lage rugpijn of pijn in de knieën. Mensen met chronische gewrichtsklachten (reuma, artrose etc) hebben ook te maken met een Nierdeficiëntie, de Nierenergie zorgt namelijk voor gezonde botten. Vrouwen met een tekort aan Lever bloed kunnen pijnklachten ontwikkelen voor de menstruatie: pijn in de buik, rug en borsten. Een tekort aan Lever Bloed kan ook pijnklachten aan de pezen geven, omdat ze onvoldoende bevochtigd en gevoed worden en zo hun souplesse verliezen. Er zijn nog vele andere voorbeelden te noemen.

Pijn kan ook ontstaan door invloeden van buitenaf,, dan hebben we het over ongelukken/trauma, maar ook over het oplopen van koude, vocht, of bacteriën en virussen. Soms kunnen mensen chronische pijnklachten overhouden aan een ongeval van jaren daarvoor. Bijvoorbeeld een harde val op het hoofd in de jeugd kan leiden tot chronische hoofdpijn, vaak is er dan sprake van stagnatie van bloed die nooit volledig is opgelost. Ook kan men kou en vocht oplopen in de spieren die zich daar innestelen. Bekend voorbeeld is de “metselaarsrug”: pijn in de onderrug door koude en vocht ontstaan door altijd een blote onderrug tijdens het werk. In dat geval werkt de acupunctuur op het verwarmen en bewegen van de energie.

Hoe worden pijnklachten behandeld?

In vele gevallen behandel ik pijnklachten door middel van een combinatie van acupunctuur en Motorpunt stimulatie. Een zeer effectieve methode met direct resultaat.Deze twee methodes werken versterkend op elkaar en geven een vlotter resultaat van herstel. Daarnaast maak ik ook veelvuldig gebruik van de moxalamp (warmtelamp) en soms ook aanvullende technieken zoals guasha, moxatherapie en cupping.

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal geïnteresseerd zijn geraakt of nog vragen hebben, bel gerust 06-17602161 of stel je vraag bij contact .

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…