Diagnostiek in de Chinese geneeskunde

De Chinese Geneeskunde heeft een heel eigen diagnostisch systeem. Acupuncturisten diagnosticeren door middel van:

    • vragen
    • kijken
    • voelen
    • ruiken
    • luisteren

Als je voor het eerst op consult komt in mijn praktijk voor de intake, kun je het volgende verwachten. Gedurende een half uur à drie kwartier stel ik je veel vragen. Allereerst uiteraard de hoofdklacht waarmee je komt, maar vervolgens ook veel vragen over je gezondheid in het algemeen. Ogenschijnlijk krijg je veel “niet relevante” vragen, zoals of je het snel warm hebt of juist kouwelijk bent, of je overdag of ’s nachts spontaan zweet, veel of weinig plast etc. De antwoorden op deze vragen geven mij zicht op het patroon van je aandoening. Je kunt namelijk een klacht hebben die veel verschillende oorzaken kan hebben. Een acupuncturist zoekt naar het patroon aan verschijnselen/symptomen om de oorzaak te kunnen vaststellen. Vandaar dat ogenschijnlijk zelfde klacht (bv hoofdpijn) bij de één anders wordt behandeld dan bij de ander.
In de Chinese Geneeskunde is niets standaard!

Polsdiagnose bij de acupuncturist

De volgende stap is het voelen van de pols. Dit is een volstrekt andere zaak als wat uw huisarts doet wanneer hij je pols opneemt. Daar wordt meestal alleen de hartslag opgenomen.De acupuncturist voelt je pols, om de aard en de kwaliteit van het bloedvat zelf te bestuderen. Er bestaan 28 verschillende polsbeelden in de Chinese Geneeskunde. Deze zijn te voelen op 3 niveau’s (oppervlakkig, midden en diep) en op 3 posities op beide polsen. Op de linkerpols is dat van het hart, de lever en het nier Yin; de rechterpols de vitale energie van de longen, de milt en het nier Yang. Dit is een heel complexe manier van meten en vereist veel ervaring en concentratie. Wat er onder andere wordt gemeten is: ligt het vat diep of oppervlakkig, is hij versneld of langzaam, voelt het strak of slap, is het vat goed gevuld of juist dun, is het vat overal voelbaar, of op sommige plekken leeg. Bij het nemen van de pols gebruikt de acupuncturist drie vingers. Beide polsen worden dus gevoeld. Onder iedere vingerpositie wordt de energetische conditie van een bepaald orgaan gevoeld.

Tongdiagnose in de Chinese geneeskunde

Daarna bestudeer ik je tong. De tong is een grote bron van informatie voor een Chinees Geneeskundige. Er wordt gekeken naar de kleur, vorm, grootte en de vitaliteit van de tong. Verder vertelt het tongbeslag ook een verhaal. De kleur zegt bijvoorbeeld iets over de aanwezigheid van Koude of Hitte in het lichaam: een rode tong betekent hitte, een blauwe tong koude, een paarse tong stagnatie van het bloed etc. Verder kan een bleke tong betekenen dat er een leegte in het bloed of de energie is. De normale gezonde kleur van een tong is roze, zoals we nog goed kunnen zien bij baby’s.
De vorm vertelt onder andere iets over de vloeistoffen in het lichaam, een dunne tong kan leegte in het bloed zijn, een dikke tong kan ophoping van vloeistoffen door te geringe beweging van energie. Een slappe tong kan zeggen dat er een gebrek aan vitaliteit is, en een scheve of trillende tong noemen we de aanwezigheid van interne Wind.
Bij het maken van de eerste afspraak vraag ik altijd om niet de tong te poetsen vanaf de avond ervoor, en om vlak voor de behandeling geen koffie te drinken of iets te eten dat de tong sterk verkleurd (zoals bv drop). Het tongbeslag geeft veel informatie geeft over met name de werking van uw spijsverteringssysteem.
Een normaal tongbeslag is een dun wit laagje. Bij sommigen is het dik wit, of dik geel of grijs. Soms zelfs zwart (bij extreme Hitte).Bij andere mensen ontbreekt het tongbeslag geheel of gedeeltelijk (landkaart- of geografische tong).

Diagnostiek bij acupunctuur: persoon met Yin deficiëntie

Persoon met Yin-deficiëntie