Voorbereiding op de bevalling

Onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur in de laatste weken van de zwangerschap zorgt voor een vlottere, soepelere en kortere bevalling met minder complicaties. De acupunctuurbehandelingen starten in week 36 en vinden één maal per week plaats. Deze behandelingen zorgen voor

  • het ontspannen van pezen en spieren; dit vergemakkelijkt de geboorte van je kindje
  • voeden van energie en bloed, waardoor je vlotter herstelt na de bevalling
  • kalmeren en ontspanning van de geest
  • een vlottere ontsluiting
  • een kortere bevalling
  • een minder pijnlijke bevalling
  • minder complicaties

Verder onderzoek ik of je nog op specifieke klachten/ongemakken kan worden ondersteund. Die neem ik dan ook mee in de behandelingen.

Lees voor onderzoeksresultaten de volgende pagina van de site van Debra Betts. Zij is een vooraanstaande acupuncturist uit Nieuw Zeeland die zich heeft toegelegd op zwangerschap en verloskunde.

http://acupuncture.rhizome.net.nz/acupuncture/research/prebirth/

Opwekken van de bevalling met acupressuur

Hoewel acupressuur als een natuurlijke methode kan worden beschouwd vergeleken met westers medisch inleiden in de bevalling, blijft het een interventie in de zwangerschap. Het feit dat je de datum nadert waarop de bevalling is uitgerekend, betekent niet dat je veilig de bevalling kunt stimuleren. De uitgerekende datum verwijst uiteraard naar een moment dat kan plaatsvinden binnen een aantal weken, globaal van 38 tot 42 weken.
Je kunt bij mij een overzicht krijgen van de localisatie van de genoemde punten, ook kunnen we tijdens een afspraak samen de oefeningen doen die je vervolgens thuis kunt toepassen.
De beste periode om acupressuur toe te gaan passen is door de punten LI-4 (op de hand), SP-6 (binnenkant onderbeen) en Bl-32 (op het heiligbeen) te stimuleren zo’n drie à vier dagen voor de afgesproken datum voor het inleiden in het ziekenhuis.

Je kunt deze punten elke 2 uur dat je wakker bent, gedurende een paar minuten indrukken/masseren. Mocht je zijn verteld dat de baby nog onvoldoende is ingedaald kun je ook GB-21 (op de schouders) toevoegen. Mocht je last hebben van angstgevoelens, masseer dan ook KID-1 (op de voetzool). We zullen deze punten gaan oefenen bij de volgende afspraak. Het is verstandig om tijdens deze dagen deze punten ook met je partner te oefenen, zodat hij weet waar deze zitten en je kan helpen zodra je eerste wee zich aandient. Deze punten worden namelijk onder andere ook tijdens de bevalling gebruikt.  We kunnen deze punten uiteraard ook prikken tijdens een afspraak een paar dagen voor de inleiding in de bevalling. Daarbij zal ik eventueel nog wat punten toevoegen die op jou van toepassing zijn zoals bijvoorbeeld voor de ontspanning. Het is sowieso goed om GB-21 dagelijks even rustig te laten masseren, dus de gespannen spieren op je schouders bedoel ik dan. Dat kan al vanaf week 37. Dat geldt ook voor punt BL-32 boven de billen.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Het masseren van bepaalde acupunctuurpunten kan zorgen voor een flinke verlichting van de pijn en een betere daling van je kindje. Je kunt direct de aanbevolen punten gaan masseren als de weeën zijn begonnen. De praktijk leert dat vrouwen, doordat ze hiermee beter de weeën kunnen opvangen, zich rustiger voelen en met meer vertrouwen de bevalling doorkomen. Je kunt het beste op je eigen ervaring afgaan. Merk je dat de pijn heviger wordt als bepaalde punten niet gemasseerd worden, dan weet je dat deze punten okee zijn. Merk je geen verschil, dan kun je andere punten gaan uitproberen. De mate van druk kun je het beste zelf aangeven. Roep gewoon “harder” of “zachter”. Voor de partner is het vermoeiend om alleen met de vingers te masseren. Het is raadzaam om dus de knokkels of ellebogen te gebruiken en gebruik te maken van de lichaamsgewicht om niet teveel van je spierkracht te hoeven gebruiken. Ik laat dit tijdens een afspraak aan je zien. Correcte druk op het punt kan intens voelen, warm, beursig of vreemd, maar mag niet heel pijnlijk zijn. Is dat wel het geval, dan zit je partner of niet op de goeie plek, of is dit op dat moment niet het goede punt voor jou.

Je kunt op twee manieren werken: beginnen met masseren zodra de wee komt, of continue zachte druk uitoefenen op het punt en steviger drukken zodra de wee er is

Ook hier geldt dat je bij mij een overzicht kunt krijgen van de localisatie van de genoemde punten, die we hier op de praktijk kunnen oefenen.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…