Veel mensen die ik behandel willen weten wat zij zelf kunnen doen om te werken aan hun herstel. Ik geef dan ook in vele gevallen een voedingsadvies mee. Dat betekent niet dat ik een dieet voorschrijf, maar een paar aanpassingen in het voedingspatroon adviseer, die bij die voor jou heilzaam zijn. In die zin is een voedingsadvies een wezenlijk onderdeel van de behandeling.  Ik overleg altijd met je wat voor jou haalbaar is. Het blijvend veranderen van het voedingspatroon is voor veel mensen een lastige opgaaf. Althans, als dit te rigoureus gaat. Vandaar dat we doelen proberen te stellen waarvan te verwachten valt dat die goed te doen zijn. Ik vind het belangrijk dat je zelf handvatten meekrijgt om zijn lichaam/geest weer in balans te krijgen. Dat kunnen overigens ook adviezen met betrekking tot de levensstijl zijn.
In de Traditionele Chinese geneeskunde wordt voeding beschouwd als de basis voor de gezondheid. Het is in China vanuit de traditie gebruikelijk om heilzame kruiden toe te voegen aan het eten. En in veel restaurants krijgt de gast bij het serveren van het voedsel te horen welke kruiden zijn toegevoegd en voor welke organen deze heilzaam zijn.

Waar doen we verstandig aan als het gaat om eten?

  • Regelmatig en niet teveel eten
  • Gevarieerd vers eten: weet wat je eet, dus geen voorgeproduceerd voedsel
  • Niet teveel vet en gefrituurd eten
  • Liever geen suiker en matig met zout
  • Melk is voor baby’s en kalfjes, zo heeft de natuur dat geregeld
  • Eet lokaal: ons lichaam is ingesteld op dit klimaat en doet het beter op voedsel dat ook op dit klimaat is ingesteld

Daarnaast neemt de populariteit van onbespoten/biologisch voedsel steeds meer toe, wat in de Chinese voedingsleer wordt toegejuicht.

Een Chinees medisch voedingsadvies

Bij een Chinees medisch voedingsadvies is er nooit sprake van algemeenheden als we spreken wat wel of niet goed is om te eten, buiten bovengenoemde zes punten. Wat voor de één goed is, kan voor een ander af te raden zijn. Dat betekent dat een gegeven voedingsadvies volledig is afgestemd op het individu afhankelijk van zijn gezondheidssituatie. Een persoon met teveel hitte in zijn lichaam dat zich kan uiten in bijvoorbeeld een rood gelaat, een verhoogde bloeddruk, een droge ontlasting, agitatie en veel dorst, zal het advies krijgen om bijvoorbeeld zijn gebruik van koffie en alcohol te verminderen, tevens het gebruik van teveel hete specerijen en een verschuiving te maken naar wat “koeler” voedsel; minder vlees en meer groente en fruit. Een persoon die teveel koude in zijn lichaam heeft, wat zich bijvoorbeeld kan uiten in kouwelijkheid, een slechte afweer en een te slappe ontlasting, krijgt het advies om meer warmte in zijn lichaam te brengen door meer warm te eten, rauwkost te vervangen door gekookte groenten, verwarmende kruiden te gebruiken en koude producten uit de koelkast te laten staan.

Ten tweede zal een acupuncturist  niet alleen de nadruk leggen op wát het beste kan worden gegeten, maar ook op de omstandigheden rond de maaltijd. Het is goed om de maaltijd in alle rust te gebruiken en de maaltijd niet te gebruiken voor het voeren van stress gevende gesprekken of achter de tv of computer. Spanning heeft een direct effect op de maag en werkt verstorend op de spijsvertering.

Ten derde kent de Chinese voedingsleer geen verboden en is niet dogmatisch. Vlees wordt bijvoorbeeld beschouwd als een belangrijk onderdeel van de voeding (maar dan in geringe mate), aangezien het ons bloed voedt. Met een vegetarisch voedingspatroon is niks mis, zolang er maar een evenwichtig voedingspatroon tegenover staat. Zuivel wordt in de regel eerder afgeraden (met name koemelkzuivel) omdat deze bij veel mensen moeilijk blijkt om te zetten door de Maag-Pancreas. Bovendien is melk van nature bedoeld voor zuigelingen en niet voor volwassenen.

Voeding voor baby’s en peuters volgens de TCM. <a title=”Baby en peutervoeding volgens TCM” href=”https://www.acupunctuurdijkstra.nl/voeding-voor-babys-volgens-tcm/”>Lees meer</a>