Wat je kunt verwachten van een acupunctuur consult.

Tijdens het eerste consult bij Acupunctuur Praktijk Gerda Dijkstra, zal onderzoek worden gedaan naar de aard en het ontstaan van uw klacht(en). Daar neem ik uitgebreid de tijd voor. Een goede behandeling staat of valt met een goede diagnose. De Trad. Chinese Geneeskunde is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens in zijn totaliteit wordt onderzocht. Dat impliceert een uitgebreid diagnostisch onderzoek. Je kunt hier uitgebreid over verder lezen op de pagina diagnostiek. Aan de hand van het patroon van verschijnselen en klachten dat ik bij je heb geconstateerd, stel ik een diagnose waar ik een behandelplan uit afleid.

Geleidebuisjes

Bij acupunctuur gebruikt ik haarfijne steriele wegwerpnaaldjes. Dat is niets bijzonders, dat doet iedere acupuncturist. Wat niet iedere acupuncturist doet is het gebruik maken van geleidebuisjes bij het inbrengen van de naaldjes. Dat zorgt ervoor dat ik het naaldje vlot door de huid tik, dat maakt dat het nauwelijks voelbaar is.
Wat u kunt ervaren als het naaldje in het punt zit is en lichte tinteling, een lichte elektrische sensatie als het ware, of een gevoel van zwaarte. Soms voelt men eventjes een stroompje in het verloop van de meridiaan. Deze dingen worden niet als vervelend ervaren, eerder verwonderlijk.

Afhankelijk van de klacht kan het zijn dat ik eerst een Tuina behandeling doe alvorens ik naaldjes zet. Ook kan het zijn dat ik aanvullend guasha, cupping of moxa toepas.  De naalden blijven ongeveer een half uur zitten.

Meestal doe ik na vier behandelingen een evaluatie; dat is gebruikelijk in de acupunctuur. Voor chronische klachten moet je rekenen op tien à twintig behandelingen. In de loop van de tijd beginnen we met een afbouwschema, als blijkt dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam zijn werk weer doet.

Prognose

Soms kan ik je al iets vertellen over de prognose, maar meestal wacht ik daarmee tot na een paar behandelingen. Het kan namelijk nogal verschillen hoe mensen reageren op de behandeling. Verder hangt het ook af van de lengte van tijd dat je al met deze klacht loopt. Over het algemeen geldt dat hoe langer een klacht aanwezig is, hoe langer het duurt voor deze herstelt. Het kan ook zijn dat een klacht moeilijk of niet zozeer te genezen valt, maar wel te verzachten, zoals bv bij reumatïde artritis of de ziekte van Crohn. Dan speelt ook nog mee hoe de rest van je gesteldheid is, hoe de levensomstandigheden zijn, hoe je voedingspatroon is, of je veel medicatie gebruikt of niet, of je rookt en/of drinkt etc.

Wat draag je tijdens een behandeling?

Verder is het verstandig om makkelijk zittende kleding te dragen, dus geen strakke broeken en panty’s etc.  Er worden bij iedere behandeling namelijk wel naalden op de onderbenen gezet, dus is het makkelijk als de broek tot boven de knie kan worden opgestroopt.