Wat is tuina?

Tuina is een nog vrij onbekende behandelmethode onder de mensen. Vandaar dat er vaak andere namen aan worden gegeven zoals: Chinese manuele therapie of medische massage therapie. Tui Na bestaat uit twee karakters 推 “Tui” wat “duwen” betekent en 拏 of 拿 dat beide voor “Na” staat en “grijpen” betekent. Deze techniek wordt in de meeste gevallen ingezet bij het behandelen van klachten aan de gewrichten en spieren. Daarnaast gebruik ik deze methode ook bij het behandelen van spijsverteringsproblemen, hoofdpijn en stress. In feite kan het toegepast als volledige vervanging van acupunctuur. Het vormt dan een goed alternatief in geval van angst voor naalden.
Mijn ervaring is, dat iedereen het een hele fijne behandeling vindt en ik zelf pas deze techniek graag toe!

Tuina behandeling op de rug bij Acupunctuur Dijkstra in Alkmaar.

Toepassing van Tuina

Tuina is een behandelmassage die ik toepas om onder meer pijnklachten te verminderen. Er wordt gemasseerd met speciale technieken op de meridianen, maar ook op acupunctuurpunten.
Meestal combineer ik de massage met acupunctuur. Dit blijkt zeer effectief te zijn. Mensen met pijnklachten voelen zich na deze behandeling direct al beter.

Pijnklachten ontstaan wanneer de energie (Qi) en bloed in het lichaam stagneren. Door middel van deze massagetechnieken breng ik de beweging van Qi en het Bloed weer op gang waarmee ook de pijn afneemt.

Daarnaast gebruik ik ook Tuinatherapie bij de behandeling van kinderen tot en met 6 jaar. In dat geval worden er voornamelijk punten en meridianen op de hand en onderarm gemasseerd. Vanaf 6 jaar wordt Tuina gecombineerd met het zetten van enkele zeer dunne naaldjes, waar kinderen nauwelijks tot geen last van hebben.

Hieronder vind je een Youtube-filmpje waar een demonstratie plaats vindt van een Tuina rugbehandeling.