Acupunctuur is nu ongeveer sinds 50 jaar bekend in de westerse wereld. Voorheen werd het vaak verbonden met stoppen met roken of afvallen. Inmiddels is het bij een steeds groter publiek bekend als een therapie die bij veel klachten inzetbaar is.

Hoe werkt acupunctuur?

Een acupuncturist kijkt op een heel andere manier naar ziekte en gezondheid dan westerse artsen/therapeuten. De Chinese geneeskunde plaatst de klacht binnen het totale leefpatroon van de patiënt. Op de pagina over Chinese Geneeskunde kunt u meer informatie vinden over hoe er wordt gekeken naar de mens en zijn gezondheid.
Acupunctuur is dus een onderdeel van de Chinese Geneeskunde en het werkterrein van de acupuncturist zijn de bloedvaten en de zenuwbanen, niet de meridianen, dat is een zeer grote misvatting.

Deze video laat zien hoe acupunctuur werkt.

Meridianen bestaan niet.

Het woord meridianen is bedacht door een Franse diplomaat die een geruime tijd in China heeft gewoond. Zijn naam is Solie de Morant. Hij heeft vanaf zijn twintigste levensjaar een geruime tijd in China gewoond en gewerkt.  Hij is daar zeer onder de indruk geraakt van de Chinese Geneeswijze. Hij heeft later in zijn leven de theorie van deze geneeswijze beschreven en vertaald in het Frans. Daarbij heeft hij het woord Jing Luo vertaald als meridianen. In feite betekent Jing Luo “vessels” oftewel vaten. Het zogenoemde netwerk van vaten en kanalen in de klassieke Chinese boeken over acupunctuur, zijn niets meer of minder de bloedvaten en de zenuwbanen. De zogenaamde “Qi” die tot op de dag van vandaag door de meeste acupuncturisten in Europa wordt vertaald als zijne “vitale levensenergie”, is niets meer of minder dan zuurstof. Zuurstof wordt uiteindelijk wel omgezet in energie (ATP) in de cellen. In de USA is er al geruime tijd een nieuwe wind die door de acupunctuurwereld waait. Met name Bob Doane, een zeer gerenommeerde acupuncturist, die de grootste kliniek in de VS heeft en veel doceert, heeft veel helderheid verschaft over de misvattingen die bestaan over de werking van acupunctuur. Ik heb les van hem gekregen in Berlijn en volg ook online zijn webinars. Hij heeft de klassiekers bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat er vele zaken verkeerd zijn vertaald door Soulie de Morant. Acupunctuur is een geneeskunst van vlees en bloed. Bloedvaten en zenuwbanen. Met het aanprikken van punten op het lichaam stimuleert de acupuncturist bepaalde delen van de hersenen door middel van het perifere zenuwstelsel. De hersenen sturen daarmee bepaalde prikkels weer via het zenuwstelsel naar andere delen van het lichaam en bevorderen daar de doorstroming van bloed. Dit zet het lichaam aan tot herstel van dit betreffende gebied. Want in ons bloed zitten alle stoffen die wij nodig hebben voor herstel. En onze organen functioneren alleen optimaal, als ze goed doorbloed zijn. Dan pas kunnen ze hun  functies goed uitvoeren.

Acupunctuur werkt op het zenuwstelsel door de communicatie tussen hersenen en zenuwuiteinden te verbeteren. Hierdoor wordt de aanmaak van lichaamseigen stofjes gestimuleerd, die ontstekingen remmen, zorgen voor minder pijn en een betere stemming.

De volgende Amerikaanse website geeft een grote hoeveelheid informatie over wetenschappelijk onderzoek dat is gedaan naar de werking van acupunctuur.

 

 

Lees meer over diagnostiek in de acupunctuur
Lees meer over hoe een acupunctuur consult eruit ziet