Acupunctuur is nu ongeveer sinds 50 jaar bekend in de westerse wereld. Voorheen werd het vaak verbonden met stoppen met roken of afvallen. Inmiddels is het bij een steeds groter publiek bekend als een therapie die bij veel klachten inzetbaar is.

Hoe werkt acupunctuur?

Een acupuncturist kijkt op een heel andere manier naar ziekte en gezondheid dan westerse artsen/therapeuten. De Chinese geneeskunde plaatst de klacht binnen het totale leefpatroon van de patiënt. Op de pagina over Chinese Geneeskunde kunt u meer informatie vinden over hoe er wordt gekeken naar de mens en zijn gezondheid.

Meridianen of iets anders?

Het woord meridianen is bedacht door een Franse diplomaat, die vanaf zijn twintigste levensjaar geruime tijd in China heeft gewoond en gewerkt. Hij is daar zeer onder de indruk geraakt van de Chinese Geneeswijze. Hij heeft later in zijn leven de theorie van deze geneeswijze beschreven en vertaald in het Frans. Daarbij heeft hij het woord Jing Luo vertaald als “meridianen”. In de klassieke geschriften, die ten grondslag liggen aan de Traditionele Chinese Geneeswijze, worden de Jing Luo beschreven als een “stelsel van rivieren” die door het lichaam stromen. Deze rivieren/vaten verbinden alle onderdelen van het lichaam met elkaar, en elk ervan heeft zijn eigen bijzondere verloop en gaat via bepaalde organen en ledematen. Er zijn 12 hoofdmeridianen en elk ervan heeft zijn eigen Divergente meridiaan, Luo meridiaan/ Luo Vat en Tendino Musculaire meridiaan. Daarnaast bestaan er nog  de acht Bijzondere Meridianen, die ten grondslag liggen aan de vorming van de 12 hoofdmeridianen bij de vorming van het menselijk lichaam vanaf de embryonale fase. Door deze “rivieren” stroomt “Qi” en “Xue”, oftewel energie en bloed, die onze weefsels en organen voeden.

Hoe werkt acupunctuur?

Het is tot op de dag van vandaag nog niet exact duidelijk op welke wijze acupunctuur werkt. Er zijn verschillende theorieën waar men vanuit gaat. Op de westerse academies en universiteiten waar men wordt opgeleid tot klassiek acupuncturist, wordt steevast gebruik gemaakt van de hierboven beschreven concepten van “het meridiaanstelsel”, als zijnde een onzichtbaar netwerk van energiebanen in het lichaam, waar onzichtbare “qi” door stroomt. In het geval van klachten is er sprake van blokkades of leegte in de energiebanen, die door middel van het aanprikken van bepaalde acupunctuurpunten kunnen worden hersteld. De energiebanen hebben een verloop via het “losmazige” bindweefsel in het lichaam.

In de VS is de volgende theorie populair; dat Jing Luo geen onzichtbare energiebanen, maar in feite onze bloedvaten en zenuwbanen zijn. Dat met het aanprikken van punten op het lichaam  de acupuncturist bepaalde delen van de hersenen door middel van het perifere zenuwstelsel stimuleert. De hersenen sturen daarmee bepaalde prikkels weer via het zenuwstelsel naar andere delen van het lichaam.   De aanmaak van lichaamseigen stoffen zoals o.a. hormonen en neurotransmitters wordt gestimuleerd  en de doorstroming van bloed in bepaalde weefsels en organen wordt bevorderd .  In ons bloed zitten alle stoffen die wij nodig hebben voor herstel, en onze organen functioneren alleen optimaal wanneer ze goed doorbloed zijn. Dan pas kunnen ze hun  functies goed uitvoeren. Met behulp van hersenscans kan men inderdaad aantonen, dat met het prikken van bepaalden acupunctuurpunten, specifieke delen van de hersenen oplichten.

De volgende theorie is redelijk recent, en uitvoerig beschreven in een zeer populair boek onder vakgenoten “The spark in the machine” van Daniel Keown. In de volgende video vertelt hij over acupunctuurpunten.

Lees meer over diagnostiek in de acupunctuur
Lees meer over hoe een acupunctuur consult eruit ziet