Wat is guasha?
Guasha is een oude geneeskundige methode, die in vele Aziatische landen wordt toegepast. Deze techniek is inmiddels zo ver uitgebouwd dat het door sommige acupuncturisten als een volledige vervanging voor acupunctuur wordt gebruikt. De werking van Guasha is dan ook veelzijdig. Met behulp van speciale Guasha tools worden bepaalde gebieden van de vooraf geoliede huid “geschraapt”, dit is niet pijnlijk.
De werking van Guasha is onder meer:
1. Het verwijdert toxines uit het lichaam: door middel van het schrapen worden de toxines in het bloed naar de oppervlakte gehaald en opgeruimd door het afweersysteem.
2. Het bloed wordt gevoed en daarmee de afweer: Guasha zorgt voor een onderhuidse aderlating waardoor het lichaam wordt gestimuleerd meer bloed (en dus ook witte bloedcellen) te maken.
3. De energie en de vloeistoffen worden bewogen. Vandaar dat deze methode door de meeste acupuncturisten wordt toegepast bij vastzittende spieren en peesklachten. Ook kunnen vochtophopingen worden verholpen.
4. Met het schrapen worden ook bepaalde acupunctuurpunten gestimuleerd die via het meridiaanverloop contact met de organen maken. Vandaar dat Guasha ook op orgaanniveau werkt.
Cupping
Cupping is een behandelmethode in de Traditionele Chinese Geneeskunde die veel wordt gebruikt door de acupuncturist. Daarbij worden één of meer glazen cups op de huid gezet. De cup wordt aan de binnenkant verhit en na het plaatsen op de huid ontstaat er een vacuüm met een zuigende kracht. Op deze manier wordt bloed en energie naar de oppervlakte getrokken. Hiermee kunnen locale stagnaties, die zich uiten in bijvoorbeeld spier- gewrichts- of rugpijn, worden opgeheven. Afvalstoffen worden omhoog gehaald, die in de ruimte tussen huid en spieren onschadelijk kunnen worden gemaakt door macrofagen en lymfocyten e.d. Cupping is ook een probaat middel om koude uit het lichaam te verwijderen, die zich uit in de vorm van griep en/of verkoudheid. Cupping wordt op verschillende manieren toegepast:
- De cup wordt op één vaste plaats worden gezet en wordt na 3 à 15 minuten verwijderd. Dit is de methode om koude of stagnaties te verdrijven.
- Het masseren van een groter gebied door middel van het schuiven van de cup over een geoliede huid. Ook dit werkt stagnatie-opheffend en werkt ontspannend op de spieren.
- De cup wordt over een naald gezet.
- De cup wordt geplaatst op een stuk huid dat met een naaldjeshamertje (plumblossem) open is gemaakt. Dat is niet of nauwelijks pijnlijk. Dit wordt toegepast bij hitte in het bloed, die zich uit in bijvoorbeeld acné.
Moxa therapie
Moxa is los materiaal (moxa-punk) of een geperste sigaar met name bestaand uit langdurig in de zon gedroogde Ai Ye (Artemisia argyii, Mugwort of Mugosa), met toevoeging van diverse kruiden, o.a. kaneel, gedroogde gember, musk, Dang Gui, mandarijnschil, pruimboombast etc. In Acupunctuur Praktijk Gerda Dijkstra wordt gebruik gemaakt van de rookloze moxasigaar, deze steek ik aan tot de punt gaat gloeien. Vervolgens beweeg ik deze boven een bepaald gebied op het lichaam om warmte toe te voegen, of ik hou de sigaar even tegen een acupunctuurnaaldje; op deze manier stroomt er direct warmte het lichaam in via de meridiaan. Dit wordt ervaren als een aangename warmte.
Toepassing van moxa
Moxa is hier met name bekend geworden in verband met de behandeling van stuitligging bij baby’s. Daarbij wordt er gedurende tien dagen elke dag gedurende een kwartier een specifiek acupunctuurpunt op de kleine teen verwarmd met een moxastick. Dit zorgt voor beweging in de baarmoeder waardoor het kind makkelijker draait. De kans op draaiing wordt hiermee vergroot met 70%. Voorwaarde is wel dat de therapie in de 34ste week wordt toegepast. Moxa wordt toegepast om koude en ook vocht te verdrijven en om energie te bewegen. Het verwarmt en bevordert daarmee de doorstroming. Moxa wordt vooral in de koudere seizoenen veel gebruikt, als mensen meer last gaan krijgen van Koude klachten (verkoudheden, lage weerstand, kouwelijkheid gepaard gaande met vermoeidheid etc.). Moxa wordt gebruikt bij interne (op orgaanniveau) of externe (verkoudheid en griep) Koude, maar ook bij vastzittende spieren en gewrichtsklachten. Tevens wordt het toegepast in de herstelperiode na een operatie; het verbetert de bloedcirculatie om ernstige littekenvorming te voorkomen. Ook kan het helpen bij diarree met een onderliggende Koude. Dit wordt bij kleine kinderen veel toegepast door middel van het verwarmen van de navel en het gebied erom heen..