Acupunctuur en bijholteontsteking (sinusitis)

Bijholteontsteking komt vooral vaak voor bij bewoners van gematigde en koude klimaatstreken. Verkoudheid, als ook infecties van de bovenste luchtwegen, begunstigen deze ziekte. De neusbijholten zijn een onderdeel van het ademhalingsstelsel. Het zijn met slijmvlies beklede holten in het aangezichts- en schedelbeen. Deze staan in open verbinding met de neus. In de bovenkaak ligt de kaakholte, boven de ogen de voorhoofdsholte, en diep in de schedelbasis, achter de neus, liggen de zeefbeencellen. Wanneer druk tegen de bovenwand van de oogkassen een ongewoon heftige pijn veroorzaakt, komt dat meestal door een ontsteking van de voorhoofdsholte.

Waardoor worden die ontstekingen veroorzaakt?

Vaak ligt een combinatie van verschillende factoren aan een sinusitis ten grondslag zoals:

Lichamelijke factoren;

  • de vorm van de neus heeft invloed
  • de aanwezigheid van allergieën
  • de conditie van ons afweersysteem

Omgevingsfactoren die irriterend zijn voor het neusslijmvlies en in combinatie met een bepaalde kiem aanleiding geven tot het onstaan van sinusitis;

  • chloor in zwembaden
  • poetsproducten, oplosmiddelen of sprays waar bv kappers mee in aanraking komen
  • roken werkt niet bevorderend uiteraard

Hoe behandeld de acupuncturist bijholteontsteking?

Met een uitgebreide intake gaat de acupuncturist op zoek naar de oorzaak van de aandoening. Er wordt gekeken naar het patroon van klachten, de aanwezige pathogenen, de duur en de ernst van de klacht. Tevens naar constitutionele factoren. Het wil nog wel eens voorkomen dat mensen met deze klacht al van jongs af aan bekend zijn met klachten van het luchtwegstelsel, en op die manier een chronische klacht als deze hebben ontwikkeld. Hoewel er een aantal acupunctuurpunten geïndiceerd zijn voor de behandeling van sinusitis (het symptoom), wordt er altijd gekeken naar de onderliggende oorzaken om de aandoening in de kiem aan te pakken. Dat betekent dat de ene persoon met deze kwaal en andere behandeling krijgt dan de andere. Steevast zal er gekeken worden naar het voedselpatroon, aangezien bepaalde voedingsmiddelen de ontstekingen en het slijm kunnen bevorderen. Dan heb ik het met name over zuivelproducten, suiker en dergelijke. Een paar aanpassingen in de voeding kunnen heilzaam zijn en preventief werken. Bij een geringe afweer wordt gewerkt aan het versterken ervan, bij de aanwezigheid van allergieën wordt het immuunsysteem behandeld.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…