Wat maakt kinderen kwetsbaar voor bepaalde klachten?

Je hebt een baby gekregen en wil het liefst dat er geen haartje op dit hoofdje wordt gekrenkt. Dat het in alle gezondheid en gelukkig zal opgroeien. Maar dan blijkt het veel last te hebben van krampjes, het huilt veel en niets lijkt te helpen. Het kan daarbij ook nog last hebben van diarree en spugen. Of het is erg vatbaar voor koudjes en zit vol met slijm. In ergere gevallen wordt het ook nog benauwd en is daarbij gevoelig voor eczeem. Dan kan de nachtrust ernstig verstoord worden, en menig jonge ouder die hiermee te maken heeft, raakt behoorlijk wanhopig en vermoeid. Zodra de baby peuter wordt kunnen zich andere klachten voordoen, zoals gebrekkige eetlust, obstipatie, oorpijn, onrust en slecht slapen. Als een kind inmiddels schoolgaand is kan het te maken krijgen met dingen als: slechte concentratie, hoofdpijn, stress, nog steeds bedplassen etc.

Tuina behandeling bij een kind door Gerda Dijkstra van Acupunctuur Dijkstra in Alkmaar.

 

Klachten bij kinderen nemen toe

Er is de laatste decennia een toename geconstateerd van een aantal chronische klachten bij kinderen. Zo heeft een aanzienlijk deel van de kinderen (5 à 10 %) al van jongs af aan te maken met eczeemen astmatische klachten. Daarnaast zien we veel kinderen met chronische verkoudheid, terugkerende keel- en oorklachten, gezwollen klieren / amandelen en darmproblemen (diarree en/of constipatie). Al deze aandoeningen zijn terug te voeren op een verminderde weerstand. Daarnaast is er ook een toename van kinderen met emotionele en gedragsproblemen als gevolg van ADHD, autisme etc.

Gebrekkig afweersysteem

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde hebben kinderen vanaf de geboorte een gebrekkig, nog niet volgroeid afweersysteem. Dat maakt ze extra vatbaar voor het oplopen van “aanvallen van buitenaf” of zoals we dat noemen Externe Pathogene Factoren; ze zijn kwetsbaar voor virussen en bacteriën. Het gebrekkige afweersysteem maakt dat deze pathogenen onvoldoende worden uitgebannen en er restanten achterblijven in het lichaam. Dit maakt kleintjes weer extra vatbaar voor een volgende griep of verkoudheid. Het is algemeen bekend dat antibiotica (naast nog andere sterke medicatie) beter vermeden kan worden als het even kan. Zeker als het om baby’s en kleine kinderen gaat. Dat doen artsen dan ook liever. Maar soms is aandoening in een stadium dat je geen keus meer hebt. Je kindje komt er weer even bovenop, maar intussen heeft de antibiotica de afweer nog meer verzwakt en voor je het weet volgt er na korte termijn weer een ziekteperiode en een volgende kuur. Maar wat moet je als ouder?

Vicieuze cirkel

Zo ontstaat er een cirkel van terugkerende of chronische klachten (vaak in combinatie met een erfelijke zwakte). Over het algemeen nemen deze klachten af in de loop van de jaren met het toenemen van de kracht van het afweersysteem. Toch is het niet nodig om jaren te kwakkelen; de kans op een chronische zwakke plek neemt namelijk toe en zo ook de kans op een chronische aandoening. De meeste mensen met astma hebben dit al in hun babytijd ontwikkeld, en mensen met bijvoorbeeld darmproblemen, zijn hier vaak van jongs af aan in bepaalde mate mee bekend. Gelukkig biedt de Chinese Geneeskunde uitkomst en kan veel van deze kwalen goed verhelpen.

Hoe worden kinderen behandeld? Lees meer
Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…