Waarom de placenta prepareren/capsuleren?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de placenta van oudsher gebruikt als medicijn. We weten dat de meeste zoogdieren hun placenta opeten na de bevalling. Dat doen ze niet voor niets; dieren voelen instinctief aan wat goed voor ze is. Enerzijds is het voor sommige diersoorten van groot belang om de sporen van de bevalling te wissen in verband met roofdieren. Maar er zijn ook dieren, die daar niet voor hoeven te vrezen en toch de placenta opeten. Ook herbivoren doen dit. Tot op de dag van vandaag ervaren vrouwen in diverse culturen de vele heilzame eigenschappen van de placenta.   Momenteel neemt de belangstelling in de westerse wereld hiervoor ook toe. Met name in de VS zijn er veel Chinees Geneeskundigen en zogenaamde doula’s  (begeleidsters van zwangeren) die de placenta prepareren.

De meerderheid van de vrouwen ervaart na de bevalling in meer of mindere mate  de “baby blues”. De hoeveelheid hormonen tijdens de zwangerschap is 3 maal zo hoog als normaal, en zakt 4 dagen na de bevalling terug naar een niveau van onder normaal. Deze hormoonval creëert een gevoel van instabiliteit, huilerigheid, verdriet, gevoelens onzekerheid, vermoeidheid en gebrek aan concentratie. In ernstiger gevallen ontstaat er na de bevalling een depressie, die volgens de Chinese Geneeskunde te maken heeft met “Bloedleegte”.

De placenta  voedt volgens de Chinese Geneeskunde Qi (vitale levensenergie),  Bloed en Jing

(dit is een essentiële basissubstantie van het lichaam).

De placenta;

 • bevat eigen natuurlijke hormonen precies goed gemaakt voor en door jou
 • balanceert daarmee je systeem waardoor je geen hormoonval maakt
 • vult ijzertekort aan en voedt je bloed
 • vermindert daarmee de kans op een post-partum depressie
 • en vergroot de kans op een blijere post-natale periode
 • verbetert de kwaliteit en kwantiteit van je borstvoeding (dit is een derivaat van bloed)
 • geeft je meer energie
 • vermindert post-natale bloeding
 • helpt je baarmoeder eerder zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen
 • helpt bij disbalansen in de menopauze

De placenta bevat de volgende hormonen:

 • Gonadotroop: de voorloper van oestrogeen, progesteron en testosteron
 • Prolactine : bevordert de borstvoeding (lactatie)
 • Oxytocine: versterkt het gevoel van verbondenheid met je baby en vermindert pijn
 • Thyroïd Stimulerend Hormoon: versterkt het immuunsysteem en beschermt tegen infecties
 • Cortison: vermindert stress en ontsluit opgeslagen energie
 • Prostaglandine: bestrijdt infecties
 • Hemoglobine: vult ijzer en rode bloedlichaampjes aan
 • Gammaglobuline: immuniteitsbooster
 • Urikinase Inhibiting Faktor & Factor XIII: stopt bloeden en versnelt wondgenezing

Contra-indicaties

 1. Als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Meconium is niet altijd steriel.
 2. Als je een infectie en/of koorts hebt gehad vlak voor of tijdens de bevalling.

Hoe wordt de placenta geprepareerd?

Ik werk op een blad en met materialen die vooraf zijn gesteriliseerd met alcohol en gebruik latex handschoenen terwijl ik werk.

Ten eerste wordt de placenta gewassen onder stromend water, zodat het bloed en eventuele stolsels eraf zijn gespoeld. De navelstreng knip ik eraf en bewaar deze voor het droogproces.

Daarna wordt de placenta gestoomd in een stoompan gedurende 20 à 30 minuten. Dit om zeker te zijn dat eventuele bacteriën of ziektekiemen zijn gedood.

Vervolgens wordt het vlies eraf geknipt en in stukjes geknipt. De placenta snij ik in dunnen plakjes en leg deze samen met de navelstreng en de stukjes vlies op een plateau van de droogmachine (voedseldroger).

De droogmachine zet ik op de laagste stand, 55 graden, en laat deze zo een 18 uur aan staan tot dat de placenta volledig droog is.

Daarna wordt de placenta gemalen tot poeder. Als laatste wordt met behulp van een capsuleerapparaat het poeder verdeeld over de capsules. Het aantal capsules dat er gemaakt kunnen worden varieert van 80 tot 150.
Het is fijn als je zo snel mogelijk na je bevalling kan starten met het innemen van de capsules. Ik streef ernaar dat de placenta in capsulevorm binnen 48 na de geboorte van je baby terug is bij jou.

Kosten

De kosten van het capsuleren bedraagt € 160,00.

Wat moet je doen ter voorbereiding?

Zorg dat je op tijd, dus zeker twee weken voordat je bent uitgerekend, dat je een glazen pot/ weckfles heb uitgekookt. Houd deze gesloten tot de bevalling. Bewaar je placenta in deze pot in de koelkast totdat iemand in je omgeving deze naar mij toe kan brengen. Het kan geen kwaad als daar 24 uur overheen gaan. Mocht ik een paar dagen niet aanwezig zijn als je bevalt, dan kun je de placenta in de vriezer bewaren.

Heb je hier nog vragen over, bel me dan op 06-17602161.

Kijk ook eens op de volgende pagina; zwangerschap-en-bevalling
Daarin beschrijf ik hoe je vanaf week 36 van je zwangerschap wekelijks kunt worden behandeld om je bevalling en herstel soepel en vlot te doen verlopen. Vrouwen die dit doen hebben een gemiddeld veel kortere bevalling met aanzienlijk minder complicaties.

Placenta pillen, placenta consumeren, placenta eten, placenta pil voordelen, placenta pillen laten maken