Oorsuizen komt bij een steeds grotere groep mensen voor. In de TCM is de functie van de oren gekopppeld aan de Nieren. Bij langdurige fysieke en/of emotionele overbelasting raken de bijnier uitgeput. Ook de lever raakt daarbij uit balans. Dit kan resulteren in vele klachten waaronder oorsuizen. Maar bv ook slaapproblemen, lage rugpijn, nachtzweten, stress, angst of depressie, onrust, hoofdpijn etc.  Het komt dan ook dikwijls voor dat mensen die zich melden met oorsuizen, ook andere storende klachten hebben die moeten worden meegenomen in de behandeling. Oorsuizen kan bij sommige mensen zo een heftige vorm aannemen dat ze er depressief van raken en het leven niet meer zien zitten. Het is een heel moeilijk te behandelen klacht in het reguliere circuit, en veel mensen krijgen de boodschap mee dat ze “ermee moeten leren leven”, dat de “hersenen eraan zullen wennen” etc. Vaak worden er adviezen gegeven om het suizen te maskeren door bv de radio aan te zetten. Oorsuizen is dan ook vaak het meest storend in de nacht en leidt in veel gevallen tot slaapproblemen en wanhoop. Dit verergert de uitputting nog meer en men beland in een vicieuze cirkel die moeilijk is te doorbreken.

De behandeling van oorsuizen met acupunctuur

Oorsuizen is in het reguliere circuit een heel lastig te behandelen klacht. Ook binnen de acupunctuur staat tinnitus bekend als een moeilijk te behandelen klacht, en veel acupuncturisten beginnen er niet aan. Mijn ervaring is, dat ik met het systeem van Master Tung  goede resultaten kan behalen.  In minimaal 50% van de gevallen hebben mijn cliënten baat bij de behandelingen. Dat wil zeggen dat er op zijn minst een verlichting van de klachten optreedt, waardoor de tinnitus niet meer het dagelijks functioneren en/of de slaap verstoort.  Meestal schrijf ik ook kruiden voor die daarbij helpen. Vandaar dat bij oorsuizen de behandeling zich richt op het voeden van met name de Nierenergie (Nier Yin) en het reguleren van de Leverenergie.

Mocht je het gevoel hebben dat ik iets voor je kan betekenen, of als je naar aanleiding van dit verhaal nog vragen hebben, neem dan gerust contact via de mail met me op of bel 06-17602161.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…