Wat is acne?

Acne wordt ook wel jeugpuistjes genoemd en komt het meest voor bij jonge mensen in de puberteit. Acne kan ook bij na de puberteit blijven bestaan dus in die zin klopt de term jeugdpuistjes niet. Het zijn kleine huidontstekingen in en rondom de talgklieren. In de puberteit worden deze puistjes met name veroorzaakt door manlijke hormonen (androgenen) bij jongens en bij meisjes, maar jongens hebben meer last. Door deze hormonen worden de talgklieren groter en produceren meer talg. Dit veroorzaakt verstopping van de poriën, zo ontstaan er mee-eters of comedonen.  In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier en het talgkanaal steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de omliggende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Diagnose volgens de Chinese Geneeswijze

Volgens de Chinese Geneeskunde is acne een aandoening van “Damp” en “Hitte”. Damp is een naam die wordt gebruikt voor allerlei verschijnselen in en op het lichaam die onzuiver en troebel zijn zoals vet, oorsmeer, pus, afscheiding, vochtige afscheiding bij eczeem, zwellingen etc. De naam Hitte wordt onder andere gebruikt bij ontstekingen. Terwijl de reguliere geneeskunde acne toeschrijft aan één enkele oorzaak, maakt de TCM onderscheid in verschillende patronen, afhankelijk van de plaats waar de puistjes zich voordoen en de leeftijd waarop ze zich manifesteren.

1. In de eerste plaats kennen we het patroon Long Hitte met Vuur Toxines. Dit komt meer bij jongere pubers voor en is het beginstadium van acne. De pukkeltjes zitten bij voorkeur rond de kin, op en naast de neus en op het voorhoofd.

2. Dan hebben we Damp Hitte in Yang Ming (een meridiaan) met Vuur Toxines. In dit geval zitten de puistjes meer over het gehele gezicht en op de wangen en de bovenrug; de huid is vet. Het tweede stadium van jeugdpuistjes.

3. Ontregelde Ren Mai en Chong Mai; dit zijn 2 dieper gelegen meridianen die onder anderen bepalend zijn voor de hormoonhuishouding. Dit patroon zien we optreden bij vrouwen na hun 20-30 jaar; het kan ook ontwikkelen uit de pubertijdsvorm, Het verergert meestal rond de menstruatie of rond de ovulatie.

4. Vuurtoxines; stagnatie van Phlegm en Bloedstase; gezicht, hals, borst en rug.

Behandeling

Acne behandel ik met acupunctuur. Eventueel schrijf ik een standaard (Chinees) kruidensupplement voor, mocht deze passen bij je patroon. Verder is het zeer verstandig om de voeding onder de loep te nemen. Daarnaast geef ik je tips over het gebruik van speciale huidverzorgingsproducten die voordelig, ontsmettend en zuiver natuurlijk zijn.

Heb je het gevoel dat ik iets voor je kan betekenen of heb je vragen? Bel me dan op 06-17602161. Of neem contact op via de mail.

Lees meer over acupunctuur…
Lees meer over Traditionele Chinese Geneeskunde…